Pompa ciepła

3 0

Oszczędzamy energię
Oszczędzaj, gzie się da. Stare, nieefektywne urządzenia elektryczne oraz nasze złe nawyki mogą być przyczyną straty nawet 60 proc. energii podczas przyrządzania i przechowywania potraw. Na wstępie poznaj wskazówki dotyczące korzystania z poszczególnych sprzętów. Nie mają funkcji ułatwiających oszczędzanie, pozostaje, więc zmienić przyzwyczajenia, np. zmniejszać płomień, zamiast zdejmować pokrywkę (30 proc. energii wtedy po prostu.

Warto zainwestować w model, z tzw. polami szybkogrzejnymi, które skracają czas gotowania o 20 proc. w porównaniu z tradycyjną spiralą, lub nawet w płytę indukcyjną. Gdy na niej gotujemy, rozgrzewa się tylko dno garnka, czyli miejsce, gdzie ciepło jest rzeczywiście potrzebne.Ponadto reaguje błyskawicznie na zwiększenie lub zmniejszenie mocy grzania.

To pożeracz energii elektrycznej. Do właściwego grzania wykorzystuje tylko niewielką ilość wytworzonego ciepła – aż 78 proc. jest oddawane do otoczenia. Ustawiając temperaturę pieczenia, pamiętaj, że każdorazowe jej obniżenie lub podwyższenie nawet o stopień zmienia ilość pobieranej energii. Stosując termo obieg, możesz piec potrawy w temperaturze niższej o 25-30 st. C w porównaniu z tradycyjnym grzaniem. Działają dzień i noc, mają więc duży udział w domowym zużyciu energii (wynosi on ponad 28 proc). Nawet kupując bardzo nowoczesne urządzenie, sprawdź jego klasę energetyczną, bo również te najoszczędniejsze lodówki bardzo się pod tym względem różnią: model klasy A zużywa o 15 proc. więcej prądu niż klasy A+ i mniej więcej o 40 proc. Wielkość urządzenia warto dostosować do liczby osób w gospodarstwie oraz do ich trybu życia.

Related Articles

Add Comment